Przygotowywanie obiadów może okazać się zajęciem wtórnym i nużącym. Profesjonalni kucharze mówią jednak, że nie trzeba wyszukiwać skomplikowanych przepisów, by wróciła radość z gotowania. Jako podstawę wymieniają sezonowe warzywa i owoce. Sugerują również sięgać do klasycznych książek kucharskich. Niewiele trzeba, by z prostych składników wyczarować wyjątkowe dania.
Czy ziemniaki mogą zaskoczyć?
Ziemniaki, obok kaszy i makaronów, stanowią podstawę żywienia Polaków. Chętnie łączymy je z mięsami, ale też z warzywami w daniach typu zapiekanki. Okazuje się, że ziemniaki mogą nas zaskoczyć, a tworzone z nich dania z pewnością podbiją podniebienie. Przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika tzw hasselback to propozycja, by nieco odmienić obiadową klasykę. W przepisie tym ziemniaki podawane są z przesmażoną kiełbasą lub boczkiem oraz grillowanym serem halloumi. Wyjątkowego smaku potrawie nadaje świeży tymianek. Również klasyczne frytki możemy przygotować w mniej kalorycznej wersji. Pokrojone w paski ziemniaki wystarczy ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą, pieprzem, słodką papryką. Tak przygotowane frytki pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Lekkie sałatki obiadowe
Aby wzbogacić smak i jakość obiadów, warto urozmaicać je o proste sałatki i surówki. Jednym z ciekawszych przepisów są sałatki bałkańskie, w których króluje słony ser, świeża sałata, soczyste pomidory, ogórki gruntowe oraz cebula. Taka sałatka powinna być doprawiona pieprzem. Świetnie smakuje ona z daniami mięsnymi. Wśród klasyków na polskich stołach wymienia się gotowane buraczki. Aby nadać im nieco słodszy smak, warto zetrzeć je z jabłkiem. Takie surówki z pewnością dostarczą wiele cennych składników odżywczych i witamin do organizmu.