Wigilijne potrawy

Zbliża się powoli okres świąteczny, więc jest to świetny czas, aby przypomnieć sobie wigilijne przepisy. Poniżej prezentujemy zestawienie potrwa, które powinny znaleźć się tego szczególnego dnia na każdym tradycyjnym stole.

Ryby

Wigilia pomimo zmian, jakie zostały wprowadzone w ostatnich latach, nadal kojarzy nam się z postem. Post z kolei oznacza ryby. Gatunkiem, który zdominował wigilijne menu jest wprawdzie karp, jednak z uwagi na jego specyficzny smak, coraz więcej osób odchodzi już od tej tradycji i decyduje się na inne ryby, takie jak miruna, sandacz czy mintaj.

Jeśli już decydujemy się na tradycyjnego karpia, zazwyczaj przyrządzamy go na patelni. Nadal jednak spotkamy miłośników niezwykle popularnego w swoim czasie karpia w galarecie. Nadal jest to danie, którego warto choć raz w życiu spróbować. Może tej Wigilii?

Barszcz z uszkami

Barszcz to danie, które trudno pominąć w Wigilię. Z powodzeniem konkuruje on z królem polskich wesel i niedzielnych obiadów, czyli rosołem, a także królową – pomidorową. Własnoręcznie przyrządzone uszka stanowią prawdziwy rarytas i miłą odmianę w stosunku do dań gotowanych na co dzień.

Co najśmieszniejsze, jest to jedna z zup, które świetnie smakują nawet przyrządzone „z papierka”. Wiele osób przyznaje, że nie gotuje samodzielnie barszczu, ale używa produktów firmy Knorr albo Winiary. Jest to zatem świetna potrwa dla osób, które nie znajdują w sobie kulinarnych zdolności. Goście i domownicy z pewnością i tak będą bardzo zadowoleni.

Grzyby

Grzyby to także tradycja wigilijna. Spotykamy się z nimi prawie w każdej postaci, jednak sztandarową potrawą są już podgrzybki marynowane w occie, sos grzybowy i grzyby smażone podane z sosem śmietanowym. Te trzy pozycje to prawdziwy grzybowy wigilijny kanon.

Jeśli nie dysponujemy grzybami w marynacie, z pewnością znajdziemy w swojej spiżarni grzyby suszone. One również mocno kojarzą nam się z Wigilią. Możemy ich użyć do przyrządzenia zupy grzybowej.

Pierogi

Pierogi to temat, który nawiązuje do poprzedniego akapitu, ponieważ najpopularniejsze pierogi podczas Wigilii to właśnie pierogi z kapustą i grzybami. Choć ich smak jest wyjątkowy, faktycznie nie mamy wiele więcej okazji, aby zjeść je w ciągu roku. Stały się one typową wigilijną potrawą, podobnie zresztą jak barszcz z uszkami czy karp w galarecie.

Ci, którzy lubią lepić pierogi i cenią sobie różnorodność, sięgają tego dnia także po przepis na pierogi ruskie. Ten rodzaj z kolei dostępny jest na co dzień, jednak Polacy naprawdę go kochają.

Podgrzybki marynowane w occie znaleźć można w Sklepie Vitapol

About the author

Related