Suszone warzywa – jak wybrać te najlepsze?

Suszone warzywa mogą stanowić dobre wzbogacenie naszej diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy brakuje nam wielu witamin dostarczanych przez produkty sezonowe. Żeby jednak zachować ich wartościowy wpływ, należy wybrać te najlepsze.

Tych dodatków powinieneś unikać.

– Wzmacniacze smaku. Suszone warzywa będą miały dzięki nim intensywniejszy smak. Istnieją jednak inne sposoby, dzięki którym wzmocnisz aromat, bez potrzeby korzystania ze szkodliwych dodatków.
– Barwniki. Mieszanka zyska dzięki nim intensywny kolor, jednakże może nie być korzystna dla naszego zdrowia.
– Konserwanty. Suszenie warzyw jest metodą konserwowania żywności i samo w sobie przedłuża ich termin ważności, mimo to niektórzy producenci dodają do swoich produktów konserwanty.

Dodatki, które nie powinny niepokoić.

Bardzo często, gdy czytamy artykuły na temat zdrowej żywności, jedną z porad jest wskazówka, by wybierać produkty o jak najkrótszym składzie. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że czasami susz warzywny wzbogacony jest o zioła. Zioła dodają smaku oraz aromatu i o ile nie jesteś uczulony na któreś z nich, nie mają negatywnego wpływu na twoje zdrowie. Dodatek ziół jest jak najbardziej akceptowalny.

Zrób to sam!

Zatrzymaj na dłużej dary słonecznego lata w postaci suszonych warzyw. W internecie możesz znaleźć masę poradników. Wśród nich znajdziesz takie, które wykorzystują specjalną suszarkę do warzyw, jak i te, wymagają posiadania jedynie piekarnika. Poszukaj takiej metody, która jest optymalna dla ciebie.

Jak należy je przechowywać, by zachować ich właściwości?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, że suszone warzywa powinny być jak najlepiej chronione przed wilgocią. Miejsce, w którym je schowasz, musi być czyste oraz suche. Przydatne będą specjalne pojemniki na przyprawy, a także celofanowe opakowania. Dobrze jest wybrać zacienioną przestrzeń, ponieważ nadmierne nasłonecznienie może negatywnie wpłynąć na jakość ususzonych warzyw. Dbając o odpowiednie warunki przechowywania swojego suszu warzywnego, przedłużasz znacznie jego zdatność do spożycia i unikasz niepotrzebnej utraty substancji odżywczych oraz aromatu. Nawet najlepsza mieszanka może znacznie stracić na wartości, jeżeli przez dłuższy czas będzie wystawiona na działanie niekorzystnych czynników, których bardzo łatwo można uniknąć.

About the author

Related