Jak dbać o patelnie i garnki z ceramicznymi powłokami non-stick?

Lekkie patelni i garnki wzbogacone ceramiczną warstwą non-stick coraz częściej goszczą w nowoczesnych kuchniach. I nic w tym dziwnego – tego typu naczynia są sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę (do smażenia mięsa czy ryby nie musimy używać dużej ilości tłuszczu), zapobiegają przypaleniom, łatwo przywrócić im nienaganną czystość… Aby ulubione garnki i naczynia służyły w kuchni przez wiele lat, warto odrobinę o nie zadbać. O czym należy pamiętać? Sprawdź!

 

Smażenie bez tłuszczu? Niezupełnie!

Znaczna część użytkowników patelni z ceramiczną warstwą smaży potrawy zupełni bez tłuszczu. I tutaj właśnie popełniamy podstawowy błąd. Rozgrzewanie suchej patelni do wysokich temperatur prowadzi do uszkodzenia ceramicznej warstwy. Już kilka kropel tłuszczu zapobiega przegrzewaniu patelni i chroni powłokę przed utratą jej właściwości.

 

Codzienne mycie

Wysokie ciśnienie oraz agresywne detergenty są dla powłoki ceramicznej bezlitosne. Pamiętaj, aby patelnię po każdym użyciu myć ręcznie miękką gąbką (bezwzględnie unikaj ostrych myjek i tak zwanych „druciaków”). Ważne jest, aby mokre naczynie dokładnie wytrzeć do sucha. W ten sposób unikniesz osadzania się na warstwie non-stick szkodliwego kamienia. Ponadto, patelnie ceramiczne nie nadają się do przechowywania pożywienia (szczególnie potraw zawierających dużą ilość soli).

 

Odpowiednie akcesoria

Kontakt powłoki z ostrymi narzędziami skutkuje powstaniem na jej powierzchni niewielkich uszkodzeń, które negatywnie wpływają na funkcjonalność patelni. Aby naczynie jak najdłużej zachowało swoje nieprzywierające właściwości, do nakładania czy przewracania przyrządzanych potraw używaj silikonowych lub drewnianych szpatułek, łyżek czy łopatek. Wysokiej jakości przyrządy niezbędne w kuchni znajdziesz na stronie gerlach.pl.

 

About the author

Related

JOIN THE DISCUSSION