Ekspresowy barszcz z koncentratu

Czerwony barszcz to charakterystyczna zupa kuchni polskiej. Zazwyczaj przygotowuje się go zimą, specjalnie z okazji zbliżającej się wigilii, choć niektórzy tak bardzo przepadają za jego smakiem, że mogą go jeść przez okrągły rok. Koncentrat barszczu czerwonego umożliwia szybkie przygotowanie tej tradycyjnej zupy. Zasmakuje ona każdemu!

Lista produktów potrzebnych do przygotowania barszczu

Najważniejszy jest oczywiście sam koncentrat. Można go dostać w każdym sklepie spożywczym. Warto zwrócić uwagę na jego skład i wybrać ten o największej zawartości soku z buraków. Będzie on nieco droższy, ale za to smaczniejszy.
Aby nie tracić czasu na gotowanie tradycyjnego bulionu, można wykorzystać klasyczne kostki rosołowe (np. wołowe). Koniecznie będzie dodanie do nich kilku przypraw – listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu w ziarnach.
Przyprawy niezbędne do przygotowania barszczu to: czosnek, sól, pieprz oraz cukier. Można urozmaicić je jeszcze ulubionymi ziołami. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji kulinarnych.

Przygotowanie wywaru

Dysponując większą ilością czasu, można oczywiście przygotować taki wywar samodzielnie. Do garnka z gotującą się wodą należy wrzucić mięso rosołowe, dodać do niego podstawowe przyprawy i po kilkudziesięciu minutach wymieszać z pokrojonymi warzywami.
Przepis na ekspresową zupę z koncentratu barszczu czerwonego nie może być jednak skomplikowany i czasochłonny. Wywar przygotowany na bazie bulionu będzie niemalże tak samo smaczny jak ten domowy, jeśli odpowiednio się go doprawi.
Do pół litra zagotowanej wody należy wrzucić dwie kostki rosołowe (najlepiej wołowe), zamieszać i przyprawić pieprzem w ziarnach, dwoma listkami laurowymi oraz kilkoma ziarnami ziela angielskiego. Wywar należy gotować przez ok. 15 minut.

Przygotowanie barszczu

Do ugotowanego wywaru należy wlać cały koncentrat barszczu czerwonego i dorzucić do garnka zmiażdżone ząbki czosnku. Jeśli smak nie będzie satysfakcjonujący, wystarczy go podrasować odpowiednimi przyprawami.
Barszcz nabierze mocniejszego i wykwintniejszego smaku, jeśli dorzuci się do niego większą ilość mielonego pieprzu. Kwaśny posmak można natomiast załagodzić jedną łyżką cukru.
Gdy barszcz zacznie już kipieć, można ściągnąć go z kuchenki i od razu wlać do talerzy lub całej wazy. Czerwona zupa najlepiej smakuje z mięsnymi dodatkami – uszkami lub krokietami, które także można zakupić w zwykłym sklepie, by samemu ich nie przygotowywać. Barszcz na bazie koncentratu barszczu czerwonego to świetny pomysł na szybki obiad.

About the author

Related