Domowe przetwory na zimę

Okres jesienny to świetna pora na to, aby przygotować domowe przetwory, które w czasie zimy mogą posłużyć do przygotowania przepysznych zup oraz pozostałych dań. Zdecydowana większość polaków decyduje się na przygotowanie własnych przetworów, ponieważ mają one niepowtarzalny smak i aromat. Co zatem warto przygotować?

Dżemy

Domowe dżemy to prawdziwa bomba witaminowa i nie przypominają one praktycznie niczym sklepowych produktów. Dżemy warto przygotowywać wtedy, gdy jest sezon na konkretne owoce. Latem warto zatem zaopatrzyć się w truskawki oraz wiśnie. Jesienią natomiast przygotować powidła śliwkowe czy też dżem z ananasa.

Aby przygotować domowy dżem, należy oczywiście zakupić świeże owoce oraz specjalny składnik, który zwiąże wszystko w całość. Oczywiście można praktycznie w każdym sklepie zakupić przez cały rok takie produkty, jednak zawierają one w swoim składzie spore ilości cukru oraz bardzo małą ilość owoców, a przecież nie o to w tym wszystkim chodzi.

Koncentrat barszczu czerwonego

Praktycznie w każdym domu w okresie świątecznym podawany jest barszcz czerwony, który najlepiej, aby był przygotowywany ze świeżych buraków. Wprawdzie w każdym sklepie można bez problemu zakupić koncentrat barszczu czerwonego, który służy do przygotowania tej przepysznej zupy, jednak warto go przygotować w domowym zaciszu.

Wielu osobom wydaje się, iż przygotowanie takiego koncentratu barszczu czerwonego to coś skomplikowanego, jednak w rzeczywistości jest to bardzo proste. Wystarczy jedynie zaopatrzyć się w odpowiednie produkty i gotowe. Taki koncentrat można przygotowywać na bieżącą, pamiętając przy tym o tym, aby przechowywać go w lodówce, aby nie stracił swojego niepowtarzalnego smaku.

Inne przetwory

Przez cały rok można oczywiście bez problemu zakupić takie produkty jak ogórki konserwowe, ogórki kiszone czy też marynowane grzybki, jednak lepiej przygotować własne przetwory. Osoby, które mogą się poszczycić przydomowym ogródkiem, nie mają przeważnie z tym żadnych problemów, jednak nic straconego. W sklepach można zakupić w sezonie świeże warzywa lub też wybrać się do lasu, aby zebrać przykładowo grzyby do zamarynowania.

Takie domowe przetwory mają znaczną przewagę nad tymi sklepowymi. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, iż mają niepowtarzalny smak i nie zawierają żadnych dodatkowych składników, które niestety są bardzo często dodawane przez producentów żywności. Oczywiście osoby, które nie mają czasu na przygotowanie takich przetworów, mogą korzystać z gotowych produktów, jednak tego przygotowywane w domu są o niebo lepsze.

Koncentrat barszczu czerwonego znaleźć można w Sklepie Vitapol

About the author

Related